19 Ocak 2013 Cumartesi

Bugün Ne Pişirsem?

Brokolili Dana Bonfile


Malzemeler
300 gr dana bonfile (ince şerit kesilmiş), 3 çorba kaşığı mısır unu, Sıvıyağ (kızartmak için), 4 çorba kaşığı soya sosu, 5 çorba kaşığı tozşeker, 2 adet küçük boy limonun suyu, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 500 gr brokoli (küçük çiçeklenmiş), 2 diş sarmısak (ince şerit kesilmiş), 1 adet küçük boy taze zencefil (5 cm, kibrit çöpü ebatlarında kesilmiş), 1 tatlı kaşığı tatlı pul kırmızıbiber, 3 adet taze soğan (ince verev kesilmiş)

Tarif

Etlere mısır ununu serpip, iyice harmanlayın.Derince bir kızartma tavasına 2 cm derinliğinde oluncaya kadar sıvıyağ koyun ve hızlı ateşte iyice kızdırın.Etleri ekleyip, hafifçe karıştırarak etler kahverengi ve kıtır oluncaya kadar kızartın.Delikli kepçe ile kağıt havlu üzerine alıp, fazla yağlarını süzün.Soya sosu, tozşeker ve limon suyunu iyice çırpın.Zeytinyağını ısıtıp, brokoli, sarımsak, zencefil ve pul kırmızıbiberi ekleyin.Hızlı ateşte ve karıştırarak 1-2 dk. soteleyin.Karıştırmaya devam ederek soya soslu karışımı gezdirin ve 2-3 dk. daha soteleyin.Karıştırmaya ara vermeden etleri ve soğanı ekleyin.Etler ısınıncaya kadar, yaklaşık 2-3 dk. ısıtın ve hemen servis yapın.


Sade Pilav


Malzemeler
2 bardak pirinç, 
3 yemek kaşığı tereyağı, 
3 bardak su veya et suyu, 
2 tatlı kaşığı tuz, 
1/2 tatlı kaşığı şeker.

Tarif
Pirinci ayıklayıp bir kaseye koyun, üzerine sıcak tuzlu su katın. Soğuyana kadar bekletin. İyice yıkayıp süzün. Tereyağını bir tencerede eritin. Su veya et suyu ve pirinci katın; tuz ve şeker koyun. İyice karıştırıp kapağını kapatın; önce harlı, sonra kısık ateşte, suyunu çekene kadar 15-20 dakika pişirin. Altını kapatıp 15 dakika kendi buğusunda demlendirin. Servis yapmadan önce tahta bir kaşıkla iyice karıştırın.



Kabak Tatlısı


  • 2 kg balkabağı
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
Kabağı ince ince dilimledikten sonra soyup çekirdeklerini çıkartıyoruz. Yıkadıktan sonra 2-3 parmak genişliğinde dilediğiniz uzunlukta doğrayın. Büyük ve yayvan bir tencereye kabakları, aralarına şeker serperek kat kat diziyoruz. Bir gece ağzı kapalı olarak beklet. Bu bekleme sırasında kabak su salacağı için pişirirken ayrıca su koymaya gerek yok. Geceden bekletilen kabak orta ateşte yumuşayana kadar pişirilir.Kabağın şerbetinin koyulaşması için bir sürede kapağı açık olarak pişirin. Soğuduktan sonra servis tabağına alınarak üzerine dövülmüş ceviz serpilerek servis edilir. Aynı şekilde fırında pişirerekte çok hoş bir tat elde edebilirsiniz.



1 yorum: