5 Ağustos 2013 Pazartesi

Bugün Ne Pişirsem?

Dört Mevsim Çorbası

100 Gr. Kıyma
- Yarım soğan rendesi
- Tuz ve Karabiber
- Un ve Su
- 1 Çay bardağı buğday
- 1 Çay bardağı nohut
- 1 Adet havuç
- 1 Adet kabak
- 1 Kase süzme yoğurt
- 1 Çorba kaşığı tepeleme un
Yapılışı:Önce köfteleri hazırlıyoruz. Kıyma, soğan rendesi, tuz ve karabiberi yoğuruyoruz. Olabildiğince küçük parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Yuvarlanan köfteleri bir tabağa alıyoruz ve üzerine un serpiyoruz. Tabağı sallıyoruz ve köftelerin her tarafının unlanmasını sağlıyoruz. Tavanın içine az miktarda çiçek yağı koyuyoruz. Yağ ısınınca köfteleri alıyoruz, kızartıyoruz. İkinci aşamada buğdayları yıkıyoruz. Üzerine bolca su koyuyoruz ve kaynatıyoruz. Buğdaylar yarı pişmiş kıvama gelince önce küp küp doğranmış havucu ilave ediyoruz. 5 dakika kaynatıyoruz. Ardından haşlanmış nohut ilave ediyoruz. Küp doğranmış kabakları da dahil ediyoruz, Kısık ateşte hepsini kaynatıyoruz. Terbiyesi için: Süzme yoğurdu, unu ve suyu karıştırıyoruz akıcı bir kıvama getiriyoruz. Kaynamakta olan harca köfteleri bırakıyoruz. Ilıttığımız terbiyeyi, çorbaya yavaş yavaş ilave ediyoruz, tuzunu koyup kaynatıyoruz. İstenilirse üzerine ince doğranmış dere otu konabilir.


Patlıcan Kebabı

Malzemeler
* 1.5. kg. (5-6 tane uzun, iri kemer patlıcanı),
* 1 kg. az yağlı kıyma,
* 5-6 adet domates,
* 5-6 adet yeşil biber,
* Karabiber, tuz.
HAZIRLANIŞI:
Patlıcanlar yıkanıp sapları kesildikten sonra 2.5-3 cm. uzunluğunda enine kesilir. Bu arada kıyma; tuz ve karabiber ile iyice yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Şişlere bir patlıcan, bir top yuvarlanmış kıyma saplanır, elle biraz yassılaştırılır. Domatesler ve biber ayrı ayrı şişlere geçirilir. Şişlere saplanmış patlıcan, biber ve domatesler alevsiz orta harlı mangal ateşinde çevrile çevrile pişirilir. Pişirilen patlıcanlar sırası bozulmamak kaydıyla düzgün bir şekilde tepsiye çıkartılır. Üzerine pişmiş domates ve biber yerleştirilir ve ağzı bir kapakla kapatılarak ateş üzerinde demlendirilir. 5-10 dakika sonra pide ekmekle servis yapılır. 

Kebap yaparken dikkat edilecek hususlar:
1 – Erkek koyun eti olacak ve yaşlı olmayacak,
2 – Kuşbaşı için küsneme, daraklık, gülle ve kapak kısımları kullanılmalıdır.
3 – Kebap yapılmadan önce etin sinir kısımları temizlenmeli ve 1 gün terbiye içinde dinlendirilmelidir.
4 – Kıyma kebap eti mümkünse zırhta çekilmelidir.
5 – Meşe kömürünün ateşi tercih edilmelidir.
6- Ateş alevli olmamalıdır.


Kivili Kup

Malzemeler:
* 4 kivi
* 1 paket vanilyalı puding
* 1,5 su bardağı süt
Portakal Peltesi İçin :
* 3 su bardağı portakal suyu
* 1 su bardağı su
* 3,5 çorba kaşığı mısır nişastası
* 1 su bardağı toz şeker

Süslemek İçin :
* File badem
* Çikolata kırığı
Hazırlanması:
* Sütle vanilyalı pudingi karıştırıp pişirin. Kivileri büyük küpler halinde doğrayın. Puding iyice soğuduktan sonra içine katın.
* (Ben kivileri robottan geçirip pudinge kattım böyle yaptığınızda pudingin tamamının güzel yeşil bir rengi oluyor ama tadı ekşi oluyor, özellikle de puding tamamıyla soğumadan koyduysanız, bu yüzden doğramak daha iyi.)
* Kupları yarısına kadar doldurup buzdolabında yarım saat kadar bekletin.
* Pelte malzemeleri karıştırın, tencerede pişirin. Koyulaşınca soğuyan vanilyalı pudingin üzerine 3?er çorba kaşığı koyun. File badem ve kırık çikolatayla süsleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder